Krig, terror, død og elendighet. Men omtanken lever.

Hva skjer i Syria? Hvordan vil stormaktenes handlinger innvirke på den nervepirrende situasjonen? Hvor mange flere  mennesker vil oppleve lidelse og død?

Det kan ingen gi svarene på foreløpig.  Det eneste sikre er at den økende strømmen av flyktninger fra Syria, via Tyrkia til Hellas, bare vil forsterkes.   Stadig flere syriske familier setter seg i skrøpelige gummibåter med kurs for de greske øyene. Det er stadig flere barn med. Nærmere 40% av båtflyktningene er barn. Mange må gjøre flere forsøk før de klarer å unngå den tyrkiske kystvakta og kommer inn i gresk farvann. Selv om de vet at risikoen for å dø er stor. Bare hittil i år har 501 person druknet i Middelhavet på vei mot Europa.

FullSizeRender.jpg

Mange grasrotorganisasjoner jobber som frivillige i Hellas. Bildet her er av en spansk livreddder på Lesvos. Vi skal arbeide for CESRT (Chios Eastern Shore respons team. )

Når vi nå pakker kofferten og gjør oss klar for å dra til Chios søndag, så vet vi at vår viktigste funksjon er å sørge for ullpledd, tørre klær, varmt og kaldt drikke, og mat til de som kommer over havet. 24 timer i døgnet er tre team klare til å rykke ut. Utfordringa er når det kommer fler landinger i løpet av ei natt. 

FullSizeRender.jpg

For båtene kommer. Med ujevne mellomrom. Når vi er på vakt må vi være klare døgnet rundt. 

Bildet viser bare en av gummibåtene som kom til Chios denne uka. 

Før vi drar nedover igjen, så er det greit å oppdatere seg på situasjonen også via offisielle kanaler og medier.  Det er ikke bare situasjonen i Syria som er ekstra spent. Torsdag denne uka styrtet et gresk jagerfly i havet utenfor Skyros, ikke så langt fra der vi skal være. Årsaken er ukjent pr i dag. Men i flere medier fortelles det at den politiske situasjonen mellom Tyrkia og Hellas har blir stadig mer spent, og grekerne har de siste ukene intensivert patruljeringen i luftrommet. Nesten daglig avskjæres tyrkiske jagerfly. 

Men det nytter ikke å la seg trekkes ned av all verdens elendighet. Da er det bedre å gi lys til det gode. Som for eksempel alle bidragene og gavene som har kommet inn via våre private innsamlinger til båtflyktningene. Den største overraskelsen kom fra Årets glåmdøl 2017, Johny Gullaker Johnson. Han fikk 10000 kroner fra Glåmdalen og ga hele beløpet til båtflyktningene, via meg. På bildet får han synlige bevis for sin imponerende innsats for blant annet ungdom og flyktninger fra Glåmdalens sjefredaktør Thor Sørum-Johansen. 

IMG_2156.PNG

Like overrasket og glad ble jeg da forfatter og tidligere kollega Levi Henriksen ga sitt honorar for talen til prisvinneren til samme formål. Veldig sjenerøst! 

IMG_0226.JPG

I forrige blogginnlegg skrev jeg om barna på avdeling Meisene i Vinger barnehage i Kongsvinger som samlet inn leker og klær til barna i flyktningeleiren på Chios. Men også to strikkeglade pensjonister, Jorun Pedersen (til venstre) og Sylvia Birkelund, tro til. De gir en haug med strikka ullsokker til samme formål. De blir gode å ha på kalde barneføtter!

Forøvrig kan de som ønsker det fortsatt gi små eller større bidrag til flyktningene. Se info under fanen Bidra øverst på siden. Takk!

IMG_2091.JPG