Gjensyn med Toula og gjengen på Chios

En lastebil er klar med klær, sko, toalettartikler og annet utstyr til flyktningene i leiren Vial på Chios. Bildet er tatt i 2019 under mitt forrige besøk,

Sist gang jeg var på Chios for å bistå Toula organisasjonen Offene Arme (tidligere CESRT - Chios Eastern Shore Respons Team) i arbeidet med å hjelpe folk på flukt var høsten 2019. Våren 2020 satte Covid’n en stopper for den planlagte sjette turen. Etter en del overveielser - i forhold til økonomi og egne krefter - setter jeg kursen for Chios igjen 11. april. Denne gangen med Anne, et nytt og hyggelig reisefølge for meg.

Jeg skal forsøke å holde denne bloggen oppdatert i den tida vi er der. Håpet er å kunne bidra til større forståelse for hvordan folk på flukt har det. Vi har et stort og positivt fokus på flyktningene fra Ukraina, og glemmer lett de som kjemper en annen kamp for livet, for trygghet, for et harmonisk liv.

Mye har endret seg på Chios i forhold de andre gangene jeg har vært der. Tidligere var vi på vakt døgnet rundt for å ta imot de synkeferdige båtene som kom over fra Tyrkia. Det er ikke lov nå. Går du imot forbudet, risikerer du å bli tiltalt for blant annet menneskesmugling og havne i fengsel.

Både antall mennesker på flukt, bosatt i leiren Vial, og antall hjelpearbeidere har sunket. På Chios er Offene Arme i dag den eneste frivillige organisasjonen som hjelper flyktningene. For dem som bor i leiren er denne hjelpen livsviktig. Jeg kommer nærmere tilbake til virksomheten seinere og også til forholdene på de andre øyene.

Mange har inntrykk av at det nesten bare er menn som kommer i båtene. Det er ikke tilfelle. (Kanskje skapes inntrykket av bildene tatt av båtene som viser mennene som sitter på kanten av båten, mens kvinner og barn sitter mer beskyttet nederst.) I Vial er det i dag 51 prosent kvinner og barn og 49 prosent menn. Hver femte er barn, flere av dem uten voksne og ned i 10-årsalder. Sånn er det. Tenk deg din egen sønn, datter eller barnebarn på flukt alene. En tanke som ikke er til å holde ut.

Vil du bidra til innkjøp av bleier, klær (spesielt undertøy), toalettartikler eller andre ting beboerne i flyktningeleiren Vial trenger, så gjør du en forskjell i de strevsomme livene deres. Pengene bruker Anne Høstad With og jeg til å handle varene i Hellas uten fordyrende mellomledd.

Vipps 93 48 13 32 (Vera) Bankkonto 9713 10 33439

eller 916 98 346 (Anne)

30 mars kom 36 nye flyktninger i gummibåt over Middelhavet til Chios og ble fraktet til leiren Vial, våte og forfrosne. Her laster lederen for Offene Arme, Toula, og en medhjelper såkalte « landingpacks» med viktig innhold inn i lastebilen for utdeling til de nyankomne.