Aslaug - ung, modig og torturoffer

Aslaug Sønsterud var bare 18 år da hun ble aktiv i motstanden mot okkupasjonsmakta. Hun var datter av XU-agent og lokomotivfører Ottar Sønsterud i Kongsvinger. Aslaug var modig og storkjefta, ble fengslet og torturert på Møllergata 19. Seinere havnet hun på Grini. I fangeavdelingen på Ullevål sykehus i Oslo traff hun Kåre Iversen Hafstad.

De to 18-åringene ble kjærester og planla et liv sammen. Men Kåre ble henrettet noen måneder seinere. Hans forbrytelse: “begunstigelse av fienden”. Sammen med noen andre forsøkte han å komme seg over til England i båt. Sangeren og forfatteren Per Vollestad har tonesatt brevet som Kåre skrev til sin mor noen timer før dødsdommen skulle fullbyrdes. Men Vollestads tillatelse gjengis sangen her:

https://www.facebook.com/100000309918290/videos/751632775967619/

EN HEMMELIG HENRETTELSE

Aslaug Sønsteruds kjæreste, Kåre Iversen Hafstad, regnet med å få ett års fengsel fordi han forsøkte å rømme til England med båt. Han ble isteden det yngste offeret under en hemmelig henrettelse på Håøya 25. februar 1942. Kåre skrev et brev til moren før henrettelsen, et brev som har rørt mange. (se linken over).


Rundt 100 personer fra fjern og nær ønsket å høre foredraget i Kongsvinger bibliotek. (Foto; Lisa Wold Eriksen)