Gubbetreff om flyktninger og bok

I mitt tidligere liv som reporter for NRK og Glåmdalen har jeg ofte vært i Eidskog. Det er noe eget med denne grensebygda som alltid gjør at jeg føler meg spesielt velkommen. Sånn var det også torsdag formiddag da jeg var invitert til Gubbetreff på Magnor. Tror det må ha vært 40-50 gubber i alle aldre der, interesserte tilhørere. Selv om jeg så noen småduppe litt av og til. :D

Egentlig var jeg invitert for å fortelle litt fra den siste boka mi “Helter Svikere Hverdagen Historier om krigen og Kongsvinger”, men ble heldigvis oppfordret til også å fortelle om den siste runden som frivillig hjelpearbeider hos Offene Arme på Chios. Anne Høstad With og jeg kom hjem derfra for litt over en uke siden. For egen del føler jeg meg fortsatt litt preget av oppholdet. Sliten, fornøyd men mest av alt takknemlig. Det er ikke alle som har muligheten til å dra til et fremmed land å gjøre en liten forskjell for folk på flukt. Men det er jo godt mulig å gjøre en forskjell for noen også i eget nærmiljø.

Spesielt hyggelig var det å ha flere tidsvitner fra krigen som tilhørere, blant dem Odd Kvesetberget som bodde i Børja-traktene og hjalp flyktningene. Hans historie har heldigvis noen skrevet ned.

Noen ville også gjerne fortelle andre historier om hva de eller deres foreldre eller andre slektninger hadde opplevd i de fem krigsårene. Krigen blir vi nok aldri ferdig med, spesielt i disse dager med overfallet på Ukraina som bakteppe. Flere av deltakerne på gubbetreffet sammenlignet også de soldatene som nå kjemper i Ukraina på begge sider med soldatene som deltok i krigen i Norge. Har de unge soldatene egentlig noe valg? Jeg har et sterkt inntrykk av at de vanlige, tyske soldatene som kom til f.eks. Kongsvinger oppførte seg skikkelig. Det var de norske nazistene og de tyske gestapistene som gjorde hverdagen vanskelig for folk og sto for forfølgelse, tortur og drap.

Foreløpig har jeg holdt disse foredragene gratis for foreninger og lag som har ønsket meg velkommen. Ønsket er både boksalg, informere om innholdet og få til en hyggelig sammenkomst. Etterhvert sitter jeg med en liten samling av lysestaker og andre ting som takk. I tillegg til blomster og vinflasker. Gubbene på Magnor ga meg to vinglass med en spesiell påskrift. Ikveld skal de innvies. Takk til gubbene i Eidskog!