Gleden ved å gi

I dag ble Janne Hegna ved Childrens house i Chios ekstra glad. Hun kunne handle inn mengder av babyleker, hobbyartikler til litt større barn, lekebiler og andre artige ting. Og for en gangs skyld kunne jeg leke rik tante, takket være innsamlingsaksjonen.  For barn som bor i flyktningeleiren trenger å leke, kanskje enda mer enn andre barn.   I trygge omgivelser i barnehuset.

Janne Hegna var med tidlig i arbeidet til Trude Jacobseb og Dråpen i havet i Hellas.  Med førskolelærerutdanning som bakgrunn hadde hun ekstra øye for barna blant flyktningene. Hun så hvordan de manglet konstruktive ting å holde på med, hvordan…

Janne Hegna var med tidlig i arbeidet til Trude Jacobseb og Dråpen i havet i Hellas.  Med førskolelærerutdanning som bakgrunn hadde hun ekstra øye for barna blant flyktningene. Hun så hvordan de manglet konstruktive ting å holde på med, hvordan mange foreldre ikke hadde krefter igjen til å ta seg ordentlig av barna. Hvordan de lider.

Dermed startet Janne arbeidet med å bygge opp et eget barnehus i en leilighet i Chios, som skulle minne mest mulig om et vanlig hjem. Hun samarbeidet med Chios Eastern Respons Team, og har i dag fått til en trygg oase for flyktningebarn. Tre dager på rad har jeg jobbet der på ettermiddagsskiftet. Det er så givende å få lov å være med i barnehuset. Leke med barna, ta dem på fanget, tulle litt, tegne og bygge lego med de litt større gutta. Og assistere mødrene som får dusjet barna, gitt dem nye og fine klær. De får bleier og toalettartikler, en matpakke før de går. 

I dag har jeg assistert flere mødre med dusjing og stell av ungene, alt fra babyer til større barn. Å se dem forlate barnehuset, rene, i nye klær, fornøyde og takknemlige er en stor gave i seg selv. 

Fram til kveld har det kommer inn nærmere 46 000 kroner på innsamlingsaksjonen som Åsa og jeg har for båtflyktningene på Chios. For oss er det et helt utrolig stort beløp, som viser at svært mange føler glede ved å gi og hjelpe andre.  Og det som er en ekstra glede for oss er å kunne handle klær og andre nødvendigheter her i Hellas, slik at pengene også kommer grekerne til gode.   Og se at det dere bidragsytere gir gjennom oss kommer direkte fram.

I dag kom det en stor pall til varehuset med nærmere 200 underbukser til kvinner og menn, leggings til damene og våtservietter til babyrumper.  Der forsvant nesten 10 000 kroner av bidragene.  Leder Toula var kjempefornøyd, og har bestilt en ny leveranse etter å ha konsulert oss.  Det blir 500 joggebukser til barn. De skal brukes når flyktningene tas i land fra båtene og trenger å skifta raskt fra de våte klærne.  - Joggebukser er enklest å ta på ungene når de er våte og kalde, sier Toula. Dessuten er det unisex-modeller. 

FullSizeRender.jpg

En pall med klær til flyktningene, som dere bidragsyter fra Norge betaler, kom i dag. (Foto: Monika)    

FB0BBD0F-7D39-4EF9-ABC5-2195C23C0161.JPG

I dusjen på barnehuset går det store mengder barneshampo, og lagrene går fort tomme. Barna kan også få med seg sjampo når de forlater barnehuset. Men bare i små, oppmålte rasjoner i plastbegre. Det er mest økonomisk og flest mulig får glede av det.

16 liter barneshampo har vi kjøpt inn for innsamla midler de to siste dagene. Vi tømmer hyllene i butikkene! Etter å ha funnet ut hvor det er rimelig nok. Leder Toula følger med på prisene. 

(Foto: Monika) 

(Foto: Monika) 

Engelske Karrie, som driver en egen kafé for flyktninger i Athen, pakket ut eskene i den første pallen med de norske gavene på varehuset i dag.  Karrie har kommet til Chios for å hjelpe CESRT, som nå har for få frivillige.

36CE6D25-EB0A-40CA-96B2-06677418738D.JPG

Selv om frivillige i CESRT har hver våre vakter for å være klar til ta imot gummibåten med flyktninger døgnet rundt, så jobbes det iherdig med andre oppgaver. Vi vet jo aldri når båtene kommer. I forrige uke kom det fem båter i løpet av et døgn. Det var like før vi kom hit. Nå har det vært stille en stund.  

Å sortere tøy i riktige størrelser og kjønn er forferdelig kjedelig, men veldig viktig.  Pakker med klær gjøres klar på forhånd før båtene kommer, for da må alt gå fort.

Avslutter kvelden med et dikt av Arnulf Øverland med en evigvarende sannhet, som en ekstra takk til bidragsyterne:

Det er en lykke i livet

Som ikke kan vendes til lede.

Det at du gleder en annen

Det er den eneste glede

 

Det er en sorg i verden

Som ingen tårer kan lette

Den at det var forsent

Da du skjønte dette

 

Ingen kan resten av tiden

stå ved en grav og klage

Døgnet har mange timer -

Året har mange dage.