Vera Wold Media

View Original

-De klarte aldri å knekke humøret mitt!

Jøden Josef Berg overlevde Auswitsch

Josef Berg måtte flykte fra jødeforfølgelsen i Østerrike i 1938. Her er han fotografert etter løslatelsen fra et fengsel i Wien. Han var 18 år og fengslet på grunn av politisk virksomhet. (Foto eies av John Berg)

Josef Berg var en ressurssterk, engasjert mann med mange talenter. Men han var jødisk flyktning fra Østerrike da han kom til Norge i 1938, og etter et par års opphold i Kongsvinger og Oslo, ble han som så mange andre jøder sendt til Auswitsch. Han ble ikke sendt med Donau, men med Monte Rosa, som dro fra kaia i Oslo samme dag; 26. november 1942. Alt fokus er i ettertid satt på Donau, som jo hadde flest jøder med seg ombord. Monte Rosa dro heller ikke direkte til Stettin i Polen slik Donau gjorde, men til Århus, hvor de jødiske fangene ble transportert videre med tog til Hamburg og videre til Berlin. Så endte ferden for de fleste i Auswitsch.

Josef forteller om dette i sine memoarer som ligger på Arbeiderbevegelsens arkiv på nettet.

Et av kapitlene i boka “Helter. Svikere. Hverdagen” handler om Josef, som forteller at han hadde en fin tid i Kongsvinger før han måtte forlate byen.

Før Josef Berg og de andre Grini-fangene ble sendt til utryddelsesleirene, ble de stilt opp og fikk noen ord til farvel. Det var Grini-sjefen Julius Denzer som ga dem følgende ord med på veien: “Si farvel til landet, for dere vil aldri få se det igjen.” Men Josef overlevde, ikke minst takket være sin vakre stemme, og gode humør. “De greide aldri å knekke humøret mitt. Jeg kunne synge når som helst og hvor som helst,” skriver Josef i sine memoarer.

Josef Berg likte seg godt i Kongsvinger da han bodde der, og vendte flere ganger tilbake etter krigen. Et paradoks er det at plageånden fra Grini, Julius Denzer, måtte sone en del av dommen sin i Kongsvinger fengsel. Det er en annen historie, som jeg skriver om i kapittelet “Lille Reidun som ble tyskernes maskot”.