Vera Wold Media

View Original

Krigens tøffe damer

De tok seg av sårede og døde soldater. De lagde mat til de stridende mens kampene pågikk. De produserte forbindingsutstyr og annet nødvendig materiale. Samtidig sto de oftest hovedansvarlig for familiens ve og vel. Lottene og alle de andre kvinnene i Kvinnenes Arbeidshjelp gjorde en viktig og risikabel innsats under andre verdenskrig. Mange kvinner deltok også direkte i motstandsarbeidet som kurerer og hemmelige agenter. Men denne delen av krigshistorien er generelt lite tatt vare på.

Nylig holdt jeg foredrag om Kongsvinger-kvinnenes tøffe innsats under krigen, - både som aktive medlemmer i Kvinnenes Arbeidshjelp og som kurerer med livet som innsats. Det ble en svært givende kveld i Kongsvinger Inner Wheel med mange interesserte tilhørere. Flere ga uttrykk for at dette var helt ukjent stoff.

Snart kommer det en artikkel om Kongsvinger-kvinnene i medlemsbladet til Kongsvinger og Vinger Historielag, men i boka “Helter Svikere Hverdagen Historier om krigen og Kongsvinger” kan du lese adskillig flere interessante, spennende og rørende historier om kvinnene i en uhyre vanskelig tid.

Jeg er glad for å kunne bidra til at litt av livet til noen få av disse heltene blir bedre kjent.