Vera Wold Media

View Original

En gledens hage

Ikke langt fra flyktningeleiren Vial på Chios har Chios Eastern Shore Respons Team sitt engelsksenter, omgitt av en vakker hage. Her kan menneskene som bor i leiren komme å lære seg engelsk, og arbeide i hagen. Her er Claire (bildet over) en vennlig, med bestemt leder.
Det er så stille, så vakkert… en fredelig plett på jorda langt unna den forferdelige bosituasjonen studentene har i leiren.
Som vanlig blir jeg møtt med så mye velvilje og interesse de timene jeg kan være her denne dagen. Mennene (for det er dessverre ingen kvinnelige studenter der) serverer meg te, og er tørste etter kontakt og ette å praktisere engelsk. Her treffer jeg en iransk sivilingeniør som leter på Finn.no etter å få leie et værelse i Oslo eller en annen norsk by. Han er en av de heldige som nå slipper ut av Hellas og kan starte et nytt liv i Norge. Det viser seg at vi har flere felles kjente fra forrige gang jeg var på Chios.

Her blir jeg vist rundt i grønnsakshagen av Khaled som har måttet flykte fra sin egen lille gård i hjemlandet. Vi vandrer rundt i varmen, smaker på umodne, bitre oliven og grønn paprika, lukter på rosmarin og og undrer oss over at den har en skikkelig sterk, krokete stamme. Vi tar bilder, som jeg etterpå får vite at jeg slett ikke hadde tillatelse til, så de kommer ikke her. CERST er svært opptatt av å beskytte flyktningene på alle måter, også når det gjelder fotografering. Fort gjort å glemme for en gammel journalist…

Seinere blir jeg sittende lenge å snakke med en palestiner, som er birøkter. Utrolig spennende for en honningelsker å lære om dronningen i bikuben, arbeiderne hennes og se bilder fra kubene han hadde hjemme i Palestina. I likhet med de andre studentene har han blitt mye flinkere til å snakke engelsk i de månedene han har vært ved senteret. Han er tørst etter kunnskap og komme seg videre fra den situasjonen han er tvunget inn i i dag.
Kanskje finner han en kvinne han vil gifte seg med en vakker dag, dersom begge får sine foreldres velsignelse. Håper han. Og så… så skal han skaffe seg mange bikuber igjen.
Bienes liv er hans liv.

🐝

(PS: Vipps bidrag direkte til innkjøp av det båtflyktningene trenger nå: 93481332. CERST og jeg gleder oss stort over stadig flere bidrag! ❤️)