Vera Wold Media

View Original

Hvor blir det av pengene?

Maya fra Israel jobber natt og dag for flyktningene på Chios. På dagen er hun på Childrens House og forsyner barna med klær. Hun underviser på Language center. Hun sorterer klær til flyktningene på varehuset i Karfas, hun er på døgnvakter og tar imot flyktningene når de lander i gummibåten sine på øya.   Her er hun sammen med tyske Katrine og gjør klar for servering av varm te ved Porthut (redningshytta) på kaia i Chios.

Vel hjemme i Norge undrer jeg meg fortsatt over hva den spinkle, unge kvinnen får til. Hvordan hun står på for dem hun brenner for, båtflyktningene.  Jeg husker tårene hennes rant når Katrine dro tilbake til Tyskland. De to delte både rom, arbeid, tanker og fellesskap.

Men det meste av det fysiske Maja og andre frivillige hjelper til med, kommer fra donasjoner, blant annet fra bidrag fra mange av dere som følger med på denne bloggen. 

Chios Eastern Shore Respons Team, som vi jobbet for, er en av få organisasjoner som er igjen på Chios. Det skyldes at EU og den greske regjering har bestemt at de selv skal stå for all bistand til flyktningene og dermed har stanset bidragene til de frivillige organisasjonene NGO, ikke statlige organisasjoner..  

Trass i økende antall båtflyktninger blant annet til Chios, skriver  Al Jazeera News at EU har besluttet at krisen i Egerhavet er over. De frivillige organisasjonene trengs ikke lenger. UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger) er en av mange som mener dette fører til en sterkt forverret situasjon på de greske øyene. 

CESRT har aldri fått noen økonomisk støtte fra EU, men klarer den etterhvert omfattende driften takket være donasjoner. Teamet har en del faste bidragsytere, men lever ofte fra hånd til munn.  Det er en ekte grasrotorganisasjon.

 

Derfor er det ekstra velkomment når frivillige har med seg penger som er samlet inn i hjemlandet. Åsa (Rejkestam) og jeg kan fortsatt ikke helt forstå at våre oppfordringer gjennom Facebook (og avisa Glåmdalen for mitt vedkommende) kunne føre til så mye glede på Chios. 

50 350 kroner fra 114 givere gjorde at vi blant annet kunne bidra med noe av det dere ser på collagene her. 

Dere bidragsytere har blant annet sørget for følgende: 

500 joggebukser til barn som kommer våte fra gummibåtene, eller får dem i Childrens House. 

240 underbukser til barn

144  herretruser, 48 dametruser

100 damleggings og bukser

24 liter babyshanpo, 600 pakker med våtservietter til baby,  

Bleier, barnesalve, sårsalve, medisiner, såpe, sanitetsbind, hårstrikker, hårbøyler,vaskemidler, hodelykter.

Leker til Childrens House (dukker, biler, strikker, babyleker,puslespill,  o.l.)

Reparasjon av knust vindu på baderommet

Og sist, men ikke minst: 

En ny, stor varmtvannstank (620 Euro) som gjør at barna slipper å dusje i kaldt vann når det er stor pågang. (50-80 barn dusjer jevnlig i Childrens House)

En strømregning på 440 Euro, til Childrens House.  

 

 

Alle gavene vi har kunnet videreformidle gjennom å handle på Chios eller via Toulas bestillinger hos større leverandører i Athen har kommet mange til gode. Leder Toula i CESRT er nøye på å handle det vi  ønsker (og som hun forteller det er behov for) til lavest mulig pris. 

Bildet over av Åsa med ei barnetrille til en sterkt funksjonshemmet gutt har jeg vist tidligere. Men jeg gjør det igjen, fordi: Å ha muligheten til å kjøpe trilla med en gang og overbringe den til den lille familien, er ett av mange sterke øyeblikk blant båtflyktningene på Chios. 

Og et bevis for hvordan det kan fungere med direkte hjelp fra oss som har mye til folk som ikke har noe. Bare håpet om et godt nok liv.

Fortsatt kan vi bidra til innkjøp av det flyktningene trenger, selv om vi er tilbake i Norge. Toula bestiller, vi betaler. Eller bidrag kan gis direkte til CESRT,eller til organisasjonen Dråpen i havet, som har flyttet hjelpen sin fra Chios til Lesbos fordi flyktningeleiren Souda ble lagt ned for ikke lenge siden.  Dråpen er også ved to leire på det greske fastlandet. Se mer på www.drapenihavet.no.